zondag 10 augustus 2014

Week 2: Zoetzuur kalkoenenstoofpotje (Jarne-proof)

Een recept dat alleszins gesmaakt heeft, maar waarvan de bereidingstijd veel langer duurt dan aangegeven in het boek. Vooral dan de voorbereidingstijd... Jarne heeft er niet van geproefd, maar er zit niets in dat hij niet mag. Niet echt een recept om te maken als de kindjes al moe zijn en nog vlug moeten eten voor het bad/bed. De porties zijn ook heel groot, dus smullen we er morgen gewoon verder van. Het recept is Jarneproof, enkel opletten met de bouillonblokjes. In sommige varianten zitten ei verwerkt, in de Knorr finesse en de Liebig niet!

Ingrediƫnten:
- 4 kalkoensneden (kip is vaak een kruisallergie bij ei, gelukkig niet bij Jarne)
- 3 wortelen
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1/4 komkommer
- 1/4 ananas
- 1 ui
- 250g langkorrelrijst
- 230g bamboescheuten in schijfjes
- 1 blokje groentebouillon
- 500g passata
- 4 eetl. zoetzure saus (ik heb er maar eentje ingedaan, verkeerd gelezen)
- 3 eetl. olijfolie
- 1 eetl. sojasaus
- 1 eetl. honing
- 1 koffiel. wittewijnazijn
- peper en zout

Voorbereiding (zeker een half uur voor tellen!)
- snij de kalkoenensneden in blokjes
- snipper de ui fijn
- snij de wortelen in de lengte in 2 en dan in schijfjes
- verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika's en snij in kleine blokjes
- snij de komkommer in staafjes
- snij de ananas in blokjes

Bereiding (25 min)
- Kook de rijst gaar in water met het bouillonblokje (kooktijd: zie verpakking). Giet af! -> begin hier niet te vlug aan, mijn rijst was 10 minuten te vroeg klaar.

- Verhit 2 eetl. olijfolie in een kookpot (ik heb het in de wok gedaan) en bak de kalkoenenblokjes goudbruin gedurende 4 min. Haal uit de kookpot en zet opzij.

- Verhit in dezelfde kookpot opnieuw 1 eetl. olijfolie en bak de fijngesnipperde ui glazig. Voeg de wortelschijfjes, de paprikablokjes, de komkommerstaafjes, de ananasblokjes en de bamboescheuten toe.

- Overgiet met de passata, de zoetzure saus, de sojasaus en 1dl water. Laat 10 min. sudderen.

- Breng op smaak met de honing en de wittewijnazijn. Voeg de kalkoenenblokjes opnieuw toe en laat 5 min. sudderen. De kalkoenenblokjes moeten gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

bron: Goedgekeurd door kinderen (Colruyt-reeks)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen